Як на Київщині вирощують азіатські гриби

Подружжя з Києва створили в невеликому селі комплекс, де вирощують екзотичні гриби.

Тепер вони завалюють ними полки столичних супермаркетів.

У 30 кілометрах від Києва знаходиться господарство з вирощування імператорського делікатесу. Це фактично центр дозрівання азіатського екзотичного продукту – гриба шиітаке. І це не Китай і не Японія – батьківщина цих грибів, а село Озера в Бородянському районі. Про це повідомляє Національний промисловий портал, з посиланням на НВ.Бізнес.

Чотири роки тому подружжя зі столиці, Андрій і Лариса Савчук, вирішили відкрити тут ферму.

Шиітаке на українському ринку – товар ексклюзивний.

Колись ми зацікавилися грибами шиітаке як споживачі, спробувати їх ми не змогли, ми їх просто не знайшли свіжими, – згадує Андрій Савчук, власник господарства.

Саме тоді колишні менеджери – Андрій і Лариса – вирішили підкорити нову бізнес-нішу. Але знайти технолога було дуже важко. Тому подружжя змушене було самі для себе вивчити технологію і особливості вирощування цих грибів. Перші грибні кроки підприємці робили на власній дачі. Спроба принесла 50 кілограм рідкісних шиітаке.

Якщо ви зможете виростити 5 кілограмів, то ви зможете виростити і 5 тонн, – посміхається Лариса Савчук, власниця господарства.

Вирощування грибів шиітаке для подружжя Савчук – це не мрія всього життя, а більше авантюра, яка перетворилася в успішний сімейний бізнес. Але бізнес без капіталовкладень не можливий. Для старту фермерам знадобилося близько $ 100 тис.

Дуже багато коштів пішло на облаштування приміщення, на утеплення. Значні витрати пішли на вентиляційну техніку. Адже шиітаке дуже люблять чисте повітря і стерильні умови. Про стимуляторах зростання і хімії взагалі не може йти й мови. Чим чистіше повітря, вода, приміщення, тим гриби відчувають себе комфортніше, і їм не треба тоді боротися за виживання.

Життя шиітаке починається в спеціальних блоках, зроблених із суміші тирси листяних порід дерев, висівок, крейди і чистої води.

У спеціальному приміщенні, так званому інкубаторі, гриби дозрівають близько 4-6 місяців. А потім їх переносять в інший комплекс для вирощування, де через тиждень ці блоки починають давати свої перші плоди.

За словами Лариси Савчук, коли блок закінчує плодоносити, він відпочиває, потім його замочують, а трохи пізніше виставляють на повторне плодоношення. Десь через два тижні, коли він ще трошки відпочив – починається друга хвиля. У комплексі створені особливі умови, за рахунок яких такі блоки можуть плодоносити до чотирьох разів на досить короткий термін.

Залежно від сезону підприємці можуть зібрати за місяць близько 2 тонн рідких грибів.

У нас кожен день практично всі гриби йдуть в нуль. Скільки їх зрізалося, стільки зафасовалось і поїхало, – визнає господиня.

Більшість споживачів грибного господарства – це супермаркети Києва і деякі ресторани. На даний момент фермери торгують тільки в Україні. Щоб вийти на європейські ринки – потрібно збільшувати обсяги.

Поки це тільки в планах. Шиітаке – досить специфічний продукт. Він досить дорогий з точки зору собівартості, і маловідомий широкому загалу наших співгромадян. І тому збільшення виробництва на цьому господарстві та збуту відбувається досить повільно.

До того ж фермери змушені при розрахунках ціни враховувати купівельну спроможність українців. Тому що кілограм шиітаке в торгових мережах коштує близько 250 грн. Аналогічний товар в Європі дорожче як мінімум в два рази.

Андрій Савчук визнає – іноді вдається заробити 30% від собівартості – це можна вважати вдалим місяцем або періодом. Загалом, назвати цей бізнес дуже прибутковим фермер поки не береться.

Дружина додає: нам є куди рухатися і ми постійно над цим працюємо, розвиваємося.

Я просто якось націлена на позитив і на успіх. І я сподіваюся, що колись він прийде, – сподівається господиня.