Існує звичай в кожній сім'ї на Великдень піч здобний хліб - паску та освячувати її в церкві. Ми пропонуємо рецепт найсмачнішої паски від Тетяни Литвинової.
Час приготування:
- більше 3-х годин.
Складові:
- 30 яєць (30 жовтків + 20 білків, 10 білків залишити для глазурі)
- 1 кг вершкового масла
- 2 кг цукру
- 500 мл сметани або домашніх вершків
- 1 л молока
- 1 кг родзинок
- 700 г цукатів
- сік 1 лимона
- цедра 1 лимона і 1 апельсина
- 5-6 пакетиків ванільного цукру
- 10 пакетиків сухих дріжджів або 1 пачка свіжих
- 4-5 кг борошна вищого ґатунку (скільки візьме тісто)
Спосіб приготування:
- Закип'ятити молоко і вмішати трохи борошна, щоб вийшла консистенція густої сметани. Дати охолонути (руці має бути тепло), додати дріжджі, залишити тісто підніматися.
- Збити жовтки разом з половиною цукру. Окремо збити яєчні білки з цукром, що залишився. Все акуратно вмішати в підняту опару, додати борошно до консистенції густої сметани, залишити підніматися.
- Розтопити масло, змішати його зі сметаною, ваніллю, соком і цедрою лимона. Поступово всипаючи борошно, замісити м'яке, пухке, трохи липнуче до рук тісто. Не потрібно забивати його борошном. Вимішувати доведеться довго, бо тісто дуже здобне, самий мінімум – це півгодини.
- Вмішати промиті родзинки, присипані борошном, і рубані цукати. Цукати краще порубати в міксері. У чашу міксера потрібно обов'язково додати кілька ложок борошна, інакше цукати злипнуться в ком. Якщо ви будете рубати цукати ножем, наприкінці обваляйте їх у борошні.
- Поставити тісто в тепле місце на 1-1,5 години, щоб воно збільшилося в об'ємі вдвічі.
- Форми для пасок змастити олією. Формуючи гладкі грудочки, заповнити формочки на третину. Якщо форми паперові, просто покладіть грудочки на дно.
- Випікати паску на нижньому рівні духовці при температурі 150-160 °С.
- Готові паски відразу дістати з форми. Якщо вони високі, покласти на кілька хвилин на чистий рушник, покатати з боку на бік, щоб не залежався бочок.
- Гарячі паски покрити білковою глазур'ю. Краще використовувати глазур з лимонною кислотою, тоді вона добре застигає і не кришитиметься.