У жовтні 1992 р. людство відзначило сумний ювілей - 500-річчя свого прилучення до паління. Правда, знайомство людини з тютюном відбулося задовго до відкриття Америки. Так, у Єгипті під час розкопок могил фараонів, що належать до XXI— XXVIII ст. до н.е. були знайдені глиняні курильні трубки. Геродот, розповідаючи про скіфів, згадував, що вони вдихали дим рослин, що спалюються. У древній китайській літературі можна знайти свідчення про паління тютюну. Зображення трубок збереглося на старих індійських картинах. Палили тютюн й у ряді країн Азії. Однак більшість народів довідалися про тютюн після відкриття Колумбом Америки 1492 р. Поширився тютюн у Європі після другого відвідування Колумбом Америки 1496 р. Його супутник - іспанський монах Роман Панно вивіз із провінції Табаґо на острові Гаїті насіння тютюну й уперше посіяв його в Іспанії як декоративну рослину. З Іспанії тютюн потрапив до Португалії. Потім плантації тютюну з'явилися в ряді південних країн.
1560 р. французький посол Жан Ніко підніс у подарунок своїй королеві Катерині Медичі листки тютюну, здрібнені в порошок для нюхання. На його думку, листи тютюну мали лікувальні властивості, зокрема, могли рятувати від головного болю. Від прізвища Ніко і з'явилася назва основного діючого компонента тютюну - нікотину. Мода нюхати тютюн поширилася й в інших країнах. Лікарі цього часу вважали, що тютюн лікує багато хвороб. Купці стали скуповувати тютюн в Америці й обмінювати його на коштовності. У Росії паління поширилося тільки в XVII ст.
Спочатку паління переслідувалося й курців жорстоко карали. В Англії вони піддавалися суворим покаранням, аж до страти. Голови з трубкою в роті виставляли на площах. У Туреччині злісних курців саджали на палю. В Італії римський папа Урбан VII відлучав від церкви католиків, що палять чи нюхають тютюн. Олексій Романов заборонив ввезення у Росію тютюну, а курців наказав карати батогом.
Уже у ХVIII ст. з'являються повідомлення про шкоду паління. Із 40-х рр. — XVIII ст. у медичній літературі вчені писали про шкідливу дію тютюну на організм людини. З цього моменту втрачаються ілюзії щодо лікувальних властивостей тютюну.
Але виробництво тютюну в Європі все більше розвивалося, тому що торгівля ним приносила великі прибутки.
У Росії паління поширилося з надзвичайною силою. При Петрові І (сам цар був курцем) 1697р. були зняті всі заборони. У Криму з'явилися цілі плантації тютюну, а перша тютюнова фабрика в Україні з'явилася в першій чверті XVIIIст. у м. Охтирка.
Чи є яка-небудь користь від тютюну?
Тютюн - трав'яниста рослина сімейства пасльонових. У світі нараховується понад 60 його видів. Тютюн має красиві квіти, і деякі його види використовують у декоративному садівництві. З тютюну одержують хімічний продукт - нікотин-сульфат, що використовують у сільському господарстві для захисту рослин від шкідників. Іноді господарки пересипають тютюном вовняні речі, рятуючи їх від молі.
Тільки у 80-х роках XX ст. у США було зроблено комплексне дослідження впливу тютюну на організм людини. Ще раніше було відомо про шкоду основного складового тютюну - нікотину. Нікотин швидко всмоктується слизовими оболонками, шкірними покривами, легко надходить у кров. Отруйні речовини розносяться в організмі людини за 21-23 секунди. Нікотин - одна з найнебезпечніших отрут рослинного походження. Людина загине миттєво, якщо дозу нікотину з однієї курильної трубки ввести в організм через ін'єкцію. У момент затягування температура на кінчику цигарки досягає 600-900°С. Під час паління відбувається суха перегонка тютюну, унаслідок чого утворюються токсичні речовини. Понад 200 з них небезпечні для організму. Це, крім нікотину, ефірні олії, оксид вуглецю (чадний газ), вуглекислий газ, аміак, тютюновий дьоготь, радіоактивні речовини (полоній-210), свинець, вісмут, арсен, калій, а також масляна, оцтова, мурашина, валеріанова та синильна кислоти, сірководень, формальдегід тощо.
Особливу небезпеку представляє виділений з тютюнових листків 1964 р. радіоактивний ізотоп полоній - 210. Учені довели, що велика його частка залишається и нагромаджується в організмі. Унаслідок його впливу відбувається онкоперетворення клітин організму. Цей факт у США був засекречений, тому що міг завдати серйозного удару тютюновій промисловості. Людина, що випалює в день 20 цигарок, отримує таку саму дозу радіації, яку б вона отримала, якщо б їй зробили 200 рентгенівських знімків на рік.
Курці завдають відчутної шкоди не тільки собі. Проведені дослідження свідчать, що в людей, які постійно вдихають дим цигарок, клітини слизової оболонки бронхів піддаються грубим змінам своєї внутрішньої структури. Повне припинення паління через кілька місяців сприяє зникненню нетипових клітин епітелію бронхіального дерева. Ризик виникнення бронхіальної астми в курця в кілька разів вищий, ніж у людей, що не палять. Курець - у тому чи іншому ступені хвора людина, тому що тютюновий дим грубо втручається в усі види обмінних процесів, а також у структуру генів і хромосом. Під час паління в організмі відбувається розпад вітамінів. Тютюновий дим нейтралізує вітамін С. Різко падає вміст вітамінів В6 і В12.. Імунна система в курців сильно пошкоджена; підвищується небезпека алергійних захворювань. Особливо чутливі до нікотину шлунок, кишечник. Надзвичайно небезпечний вплив тютюну на печінку. Печінка в усіх курців збільшена в об'ємі. Паління якоюсь мірою вгамовує почуття голоду внаслідок підвищення вмісту цукру у крові. Це відбивається на функції підшлункової залози, розвиваються її захворювання.
Нікотин згубно впливає на органи чуття: знижується зір (підвищується внутрішній тиск очей), гострота слуху в курця знижена.
Паління - складний умовно-рефлекторний психологічний процес. Будь-яке, навіть мінімальне, паління шкідливе для здоров'я.
Сьогодні іноземні тютюнові монополії рекламують цигарки, які містять менше нікотину та смол, як «нешкідливі для організму».
Щодо цього генеральний директор Національного інституту ракових захворювань доктор А-Антон (США) помітив, що нетоксичною цигаркою може вважатися та, яка не горить.
У 2000 році королівським коледжем лікарів у великій Британії була опублікована доповідь, яка називалась «Чому необхідно визнати нікотин наркотичною речовиною».
Ось шокуюча правда цієї доповіді:
В сигарети додають спеціальні речовини, які не послаблюють, а посилюють дію і залежність курця від нікотину. Що ж це за речовини? Сечовина! Це свого роду Афродіта сигаретного бізнесу, і вийшла вона зовсім не з морської піни. Коров'ячою сечею почали просочувати тютюн для сигарет ще в 50-ті роки минулого століття. Додавання сечовини олужнює тютюновий дим, в результаті чого нікотин набагато швидше всмоктується і опиняється в головному мозку, викликаючи звикання споживача до продукту.З впровадженням сечовини в тютюнову індустрію звикання відбувається практично блискавично. Ні «полегшені сигарети», ні всілякі фільтри, ні вміст кількості нікотину і смол не змінюють ризики захворювань і не знижують залежність, яка розвивається від куріння. Жоден виробник ніколи не напише на пачці сигарет, ЩО знаходиться всередині.Між тим у «соусі» для сигарет міститься близько чотирьохсот хімічних речовин, у тому числі фосген, не кажучи вже про дуже важкі токсичні речовини. Ось деякі з них:
- аміак - сприяє тому, щоб сигарета не тухла і нікотин швидше всмоктується в кров;
- толуол - сильний промисловий розчинник; оцтова кислота - вдихання парів призводить до руйнування слизових оболонок і виразковим опіків дихальних шляхів;
- стеаринова кислота - одна з основних складових кіптяви, що вражає всі дихальні шляхи;
- нітробензол - вбивчо токсичний газ; при курінні викликає незворотні ушкодження кровоносної системи;
- формальдегіди, нікель, кадмій, шестивалентний хром (сильний канцероген) тощо.
У цьому списку майже 30 позицій особливо небезпечних для здоров'я добавок. Присутні навіть бойові отруйні речовини!
А чи знаєте Ви, що…
- 80% хворих на рак легень - курці.
- Серед курців захворюваність раком підшлункової залози в 2-5 разів вища, ніж серед тих, хто не палить.
- Ті, хто полюбляє цигарки, хворіють раком губи, язика, рота, гортані, стравоходу і сечового міхура.
- Виразки шлунка в курців зустрічаються частіше і важко піддаються лікуванню, ніж у некурців.
- Жінки-курці частіше народжують дітей з браком ваги, що є основною причиною смертності серед немовлят.
- Курці стають жертвами нещасних випадків на виробництві вдвічі частіше, ніж некурці.
- Діабетикам - курцям потрібно на 20% інсуліну більше,
- Люди, що випалюють пачку на день, у 20 разів частіше хворіють на рак легень, порівняно з тими, хто не палить.
- Смертність серед тих, що покинули палити, починає зменшуватися на рік по тому після відмови од паління. Зрештою цей показник досягає низького рівня, характерного для людей, що ніколи не палили.
- За рахунок відмовлення від паління, смертність, пов'язана із захворюваннями коронарних судин, могла б бути знижена на 30% на рік.
- У випадку будь-якого захворювання ймовірність смерті в курця вища на 70%, ніж у некурця.
- Паління притуплює смакові та нюхові відчуття, веде до передчасного утворення зморщок на обличчі. Крім того, деякі дослідження довели несприятливий вплив на слух.
- Чадний газ міститься у крові впродовж декількох годин і навіть через 3-4 години його надлишок при відсутності доступу нікотину все ще знаходиться у струмі крові.
- Діти батьків-курців, страждають на захворювання дихальних шляхів удвічі частіше, ніж їхні ровесники з родин, де не палять.
- Новонароджені діти батьків-курців мають удвічі більше шансів занедужати пневмонією чи бронхітом на першому році життя.
- Дружини запеклих курців мають у четверо більше шансів умерти від раку легень, ніж дружини некурців.
- У середньому пульс курця на 10-20 ударів на хвилину частіше за пульс некурця, а це значить, що за рік серце курця робить на 5-10 мільйонів скорочень більше, ніж серце некурця.
- Паління збільшує смертність на 86% у віковій групі від 35 до 44 років і на 52% у віковій групі від 45 до 54 років.
- Причиною 19% усіх пожеж з людськими жертвами є цигарка.
- Запеклий курець має втричі більшу ймовірність дістати серцевий напад.
- Курці в 2,5 рази частіше хворіють на респіраторні захворювання.