Смачні гливи: рецепти приготування поживних грибів

Гливи – доступні цілий рік гриби з ніжним смаком і м'яким ароматом. Із них можна приготувати безліч смачних та різноманітних страв. Ці поживні гриби можна варити, тушкувати, смажити, маринувати, солити, додавати у салати та пироги.

Гливи у сметані

  • Свіжі гливи - 500 г
  • Сметана (20% жирності) - 200 г
  • Цибуля ріпчаста - 200 г
  • Морква - 200 г
  • Сіль - дрібка
  • Кріп свіжий - 30 г
  • Олія соняшникова (рафінована) - 5 ст. л.

Нарізати невеликими шматочками гриби. Помити, очистити цибулю та моркву. Цибулю нарізати четвертькільцями, а моркву – невеликими брусочками.

На розігрітій з олією сковороді спочатку обсмажити до м'якості й золотистості цибулю (близько 5 хвилин), потім додати моркву. Смажити овочі, помішуючи, близько 5 хвилин.

Потім додати в сковороду гриби. Зменшити вогонь до мінімального, накрити сковороду кришкою і смажити все ще 20 хвилин. При цьому слід періодично помішувати.

Коли з грибів пішла волога, додати в сковороду сметану. Також всипати вимитий і подрібнений кріп. Усе разом потримати ще декілька хвилин.

Гливи з картоплею у духовці

  • Картопля - 250 г
  • Гливи - 300 г
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Часник - зубчик
  • Оливкова олія - 1 ст. л.
  • Сметана - 150 мл
  • Сир твердий - 50 г
  • Чебрець - 2 гілочки
  • Сіль, перець чорний мелений - за смаком

Цибулю ріпчасту очистити й нарізати дрібними кубиками. Влити у сковороду оливкову олію і прогріти її. Вкинути цибулю, обсмажувати 4-5 хвилин, помішуючи.

Гливи помити під проточною водою, обсушити і нарізати величенькими шматочками. Викласти їх до цибулі й обсмажувати ще 2-3 хвилини, щоб гриби пустили сік.

Посолити та поперчити гливи, пропустити часник через прес. Готувати їх ще 4-5 хвилин.

Картоплю очистити, нарізати тонкими кружечками. Посолити, поперчити, збризнути оливковою олією та добре перемішати.

Взяти форму для запікання, змастити її дно олією. Викласти у форму картоплю рівним шаром. Влити у форму 1 столову ложку води.

Поверх картоплі викласти обсмажені гливи з цибулею. Зверху розподілити сметану. Додати трохи свіжого чебрецю. Накрити верх форми фольгою.

Відправити у розігріту до 170°С духовку на 40 хвилин. Потім дістати форму з духовки, зняти фольгу, посипати натертим твердим сиром. Повернути гриби з картоплею в духовку ще на 10-12 хвилин, встановивши функцію "Гриль". Готувати, поки не розплавиться сир.