Гливи – доступні цілий рік гриби з ніжним смаком і м'яким ароматом. Із них можна приготувати безліч смачних та різноманітних страв. Ці поживні гриби можна варити, тушкувати, смажити, маринувати, солити, додавати у салати та пироги.
Гливи у сметані
- Свіжі гливи - 500 г
- Сметана (20% жирності) - 200 г
- Цибуля ріпчаста - 200 г
- Морква - 200 г
- Сіль - дрібка
- Кріп свіжий - 30 г
- Олія соняшникова (рафінована) - 5 ст. л.
Нарізати невеликими шматочками гриби. Помити, очистити цибулю та моркву. Цибулю нарізати четвертькільцями, а моркву – невеликими брусочками.
На розігрітій з олією сковороді спочатку обсмажити до м'якості й золотистості цибулю (близько 5 хвилин), потім додати моркву. Смажити овочі, помішуючи, близько 5 хвилин.
Потім додати в сковороду гриби. Зменшити вогонь до мінімального, накрити сковороду кришкою і смажити все ще 20 хвилин. При цьому слід періодично помішувати.
Коли з грибів пішла волога, додати в сковороду сметану. Також всипати вимитий і подрібнений кріп. Усе разом потримати ще декілька хвилин.
Гливи з картоплею у духовці
- Картопля - 250 г
- Гливи - 300 г
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Часник - зубчик
- Оливкова олія - 1 ст. л.
- Сметана - 150 мл
- Сир твердий - 50 г
- Чебрець - 2 гілочки
- Сіль, перець чорний мелений - за смаком
Цибулю ріпчасту очистити й нарізати дрібними кубиками. Влити у сковороду оливкову олію і прогріти її. Вкинути цибулю, обсмажувати 4-5 хвилин, помішуючи.
Гливи помити під проточною водою, обсушити і нарізати величенькими шматочками. Викласти їх до цибулі й обсмажувати ще 2-3 хвилини, щоб гриби пустили сік.
Посолити та поперчити гливи, пропустити часник через прес. Готувати їх ще 4-5 хвилин.