Це дуже апетитна і ситна страва на рибному бульйоні.
Уха - це наваристий суп на рибному бульйоні, який є частиною російської кухні. Ця страва вважається простою і домашньою, але її можна облагородити. Для цього в суп замість звичайної білої риби додають червону - горбушу, осетра, лосося, сьомгу. Для такої юшки варять бульйон на голові або хвоста, який наповнюється рибними соками і жирами. А в сам суп додають рибне філе і овочі за смаком.
Уха з червоної риби
- Вода - 3 л.
- Голова червоної риби - 1 шт.
- Червона риба - 300 г.
- Цибуля - 2 шт.
- Морква - 1 шт.
- Лавровий лист - 3 шт.
- Кріп за смаком.
- Запашний перець горошком.
- Сіль і перець чорний мелений за смаком.
Голову риби покласти в каструлю і залити холодною водою. Довести до кипіння і варити 5 хвилин, зняти піну. Покласти в бульйон одну почищену цілу цибулину і при наявності хвіст риби. Варити бульйон 30 хвилин на слабкому вогні, знімаючи піну. Цибулину і хвіст з головою витягнути. Їх можна викинути або відокремити залишки м'яса.
Бульйон процідити через дрібне сито або подвійний шар марлі. Поставити на вогонь і довести до кипіння. Цибулину і моркву почистити і нарізати великими кубиками, покласти в бульйоні. Додати в суп філе червоної риби, горошини запашного перцю, лавровий лист, чорний перець і сіль. Варити 10 хвилин на слабкому вогні. Всипати подрібнений кріп і варити ще 2 хвилини.
Після приготування дати юшці настояти 2 хвилини і подавати до столу.
Уха з червоної риби з пшоном і картоплею
- Вода - 2 л.
- Червона риба - 350 г.
- Пшоно - 100 г.
- Картопля - 2 шт.
- Морква - 1 шт.
- Цибуля - 1 шт.
- Перець горошком - 3 шт.
- Запашний перець горошком - 4 шт.
Рибу вимити і очистити, нарізати великими стейками. Очистити цибулину. У каструлю з водою викласти рибні стейки, цілу цибулину, горошини запашного і чорного перцю і 1 ч.л. солі. Довести до кипіння і варити 30 хвилин на маленькому вогні, знімаючи піну. Вийняти рибу з цибулею і процідити бульйон через марлю.
Картоплю нарізати великими шматками, а моркву натерти на тертці. Пшоно перебрати і промити. Бульйон повернути на вогонь і довести до кипіння, додати пшоно, картоплю і моркву. Варити 15 хвилин. Повернути в бульйон рибу і посолити юшку при необхідності. Варити ще 3 хвилини. Готовий суп залишити на 10 хвилин і подавати до столу.