Холодець з куркою набагато менш жирний, ніж його свинячий аналог.
Холодець - одна з найулюбленіших страв на святковий стіл в Україні. Без м'ясного заливного не обходиться жодна урочистість, але і в будній день його також можна подати до столу. Ненависників холодцю так само багато, як і шанувальників. Багато людей не люблять цю страву за високу жирність. Приготувати заливне можна з дієтичного курячого м'яса. Калорійність курячого холодцю становить приблизно 120 калорій на 100 г, а смак нічим не поступається традиційному рецепту.
Курячий холодець з желатином
- Курка - 1 кг.
- Часник - 5 зубчики.
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Морква - 1 шт.
- Спеції для курки - за смаком
- Сіль - за смаком
- Желатин швидкорозчинний - 1 ч. л.
- Петрушка - 1 пучок.
Курку (філе, стегна, грудинку) викласти у велику каструлю і залити водою, довести до кипіння. Перший бульйон злити, потім налити нову воду і ще раз довести до кипіння. Крупно нарізати цибулю, часник і моркву і додати до бульйону. Накрити кришкою і варити на маленькому вогні 3 години. За годину до готовності додати сіль і спеції.
Готовий бульйон процідити, витягнути м'ясо і овочі. Желатин розчинити в склянці теплої води на 5 хвилин і влити в бульйон. Коли куряче м'ясо повністю охолоне, відокремити його від кісточки і нарізати на шматочки. Моркву нарізати кружечками. Цибуля і часник вам не знадобляться. На дно форми для застигання викласти м'ясо, залити бульйоном і зверху викласти моркву і листя петрушки. Залишити холодець на ніч в холодильнику.
Холодець з курки без желатину з овочами
- Куряче м'ясо (ніжки, крильця, гомілки, грудинка, хрящі) - 1,5 кг.
- Часник - 5-6 зубчиків.
- Цибуля - 1 шт.
- Морква - 1 шт.
- Зелений консервований горошок - 150 г.
- Петрушка.
- Куряче яйце - 3 шт.
- Лавровий лист, перець горошком.
Куряче м'ясо залити водою і довести до кипіння, злити першу воду і довести до кипіння ще раз. Додати в бульйон спеції, лавровий лист, перець горошком. Залишити бульйон варитися 3 години, періодично знімаючи піну. За півгодини до готовності покласти в бульйон цибулю і часник, а за 10 хвилин покласти яйця і посолити.
М'ясо і овочі дістати з каструлі. Процідити бульйон через марлю. М'ясо відокремити від кісток і нарізати. Часник дуже дрібно нарізати і додати в бульйон. Моркву і яйця нарізати кружечками. У форму для холодцю викласти м'ясо, моркву, петрушку і зелений горошок. Залити бульйоном і викласти зверху варене яйце. Залишити в холодильнику мінімум на 5 годин.