• Головна
  • Що таке коньяк і чим він відрізняється від бренді
Новини компаній
12:35, 28 серпня

Що таке коньяк і чим він відрізняється від бренді

Новини компаній
Що таке коньяк і чим він відрізняється від бренді, фото-1

Коньяк – це французьке бренді, яке може вироблятися лише відповідно до суворих правил. Проте, крім коньяку, існують інші види бренди, зокрема французький арманьяк. Ми розкажемо, що таке коньяк, як його вибирати та пити, і чим він відрізняється від інших видів бренді.

Що таке коньяк

Коньяк називають "водою життя", і поціновувачі цього напою вважають, що якщо ви спробуєте справжній витриманий французький коньяк, ви зрозумієте, чому його називають "аква віта". Щоб напій міг називатися коньяком, він обов'язково повинен вироблятися з окремих сортів білого винограду, який вирощується у виноградниках на заході Франції, у регіоні Коньяк. Для виробництва коньяку допускається використання трьох сортів винограду: Уні Блан, Фоль Блан та Коломбар. У коньяку може бути як один основний сорт винограду, так і можуть купажуватися ці три сорти — це вже залежить від рецептури, яку використовує дистилерія. Обов'язково коньяк повинен переганятися двічі у мідних перегонних кубах, а також витримуватися не менше двох років у дубових бочках. Саме завдяки цьому процесу подвійної дистиляції та витримці в бочках, коньяк має такий насичений, багатий смак. Завдяки виноградній основі, у коньяку відчуваються фруктові ноти, свіжість, а також нотки сухофруктів. Тіло коньяку розкривається завдяки витримці в дубових бочках.

Коньяк має свої чітко регламентовані на законодавчому рівні особливості виробництва, які обмежують напої, що можна називати коньяком, дуже чіткими правилами.

Чим коньяк відрізняється від бренді

Бренді — це загальна назва всіх міцних алкогольних напоїв, які дистилюються на основі винограду чи інших фруктів. Тобто бренді — це фруктовий дистилят. Серед інших відомих видів бренді є арманьяк (також французький вид бренді, який має чіткі правила виробництва), піско, сливовиця, палинка, дивін, арак, ракія, раки та інші. Отже, бренді — це загальна назва фруктових дистилятів. Коньяк — це один із різновидів бренді.

Класифікація коньяку за витримкою

Якщо ви шукаєте найкращий коньяк, який відповідає вашим смакам, рекомендуємо звернути увагу на класифікацію коньяку. Є декілька категорій коньяку, який переважно класифікують за віком.

VS (Very Special) або тризірковий

Це коньяк з витримкою не менше 2 років. Ця категорія є наймолодшою, і коньяк має свіжий, фруктовий характер.

VSOP (Very Superior Old Pale) або чотиризірковий

Витримка такого коньяку складає щонайменше 4 роки. Цей вид коньяку має більш складний смак з нотами ванілі, дуба і спецій завдяки тривалішому дозріванню.

XO (Extra Old) або Napoleon

Це коньяк з витримкою щонайменше 10 років. Зазвичай XO коньяки мають глибокий, багатий смак з нотами сушених фруктів, горіхів, шоколаду та прянощів.

XXO (Extra Extra Old)

Відносно нова категорія коньяку, яка з’явилася у 2018 році. Витримка такого коньяку складає щонайменше 14 років. Він має дуже глибокий, комплексний смак із розкішними ароматами та довгим післясмаком.

Hors d'âge (поза віком)

Цей термін використовується для коньяків з дуже тривалою витримкою, зазвичай понад 30 років. Такі коньяки вважаються колекційними та мають дуже насичений і складний букет.

Отже, вибирайте коньяк за своїми вподобаннями, адже молодий коньяк може сподобатися вам більше, ніж витриманий, через особливості аромату, смаку та післясмаку напою.

Як пити коньяк

Вважається, що витримані коньяки найкраще пити чистими в спеціальних коньячних келихах. Іноді до витриманих коньяків додають декілька мілілітрів води, вважається, що це може допомогти розкрити складний аромат коньяку. Молоді коньяки також можна пити чистими, з додаванням льоду чи води, або ж на основі молодих коньяків можна робити коктейлі. Коньяк чудово поєднується з ігристим вином або навіть з елем — спробуйте знайти своє улюблене поєднання.

Існують різні погляди на те, яким має бути правильний келих для коньяку. Традиційні келихи з широкою основою та звуженою верхівкою вважаються не найкращими для того, щоб ви відчули весь смак та аромат коньяку. Це пов’язано з тим, що низька ніжка передбачає тримання келиха в руці, що призводить до нагрівання коньяку, що не покращує смак. Також через те, що верхня частина келиха вужча за нижню, всі аромати обертаються всередині, а вгору піднімаються переважно гострі та дуже виражені аромати. Тож дехто вважає, що з традиційних коньячних келихів коньяк не варто пити.

Одним із гарних варіантів, на думку багатьох експертів та виробників коньяку, є келих "тюльпан" з довгою ніжкою. Келих "тюльпан" має приблизно однаковий діаметр, проте нижня частина трохи ширша, звужується посередині і знову розширюється вгорі. Ніжка довга і тонка, тому під час тримання келиха напій не буде нагріватися. Якщо ви хочете міксувати коньяк з іншими інгредієнтами чи додавати лід, тоді підійдуть широкі рівні склянки, які також підходять і для віскі. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Останні новини
Оголошення
live comments feed...